Menslievend slaan United Care en Raca Batteries de handen ineen
Het heeft de familie Scheefhals uit Hillegom beslist niet meegezeten. Marieke en Koen zijn trotse ouders van twee kinderen: zoon Sam van 15 en dochter Pien van 12 jaar. De geboorte van dochter Pien in 2003 maakte het gezin compleet. En dat is het ook, maar gemakkelijk hebben ze het niet.
De diagnose
Na haar geboorte heeft Pien een zeer moeizame start. Er volgen enkele onrustgevende ziekenhuisopnames naar aanleiding van heel erg benauwd en blauw worden, gepaard gaand met epilepsie-slaapapneu-aanvallen. En na een onzekere periode wordt, als Pien ongeveer een half jaar is, een diagnose gesteld. “Pien blijkt meervoudig gehandicapt te zijn”, vertelt Marieke. “Ze heeft alle uiterlijke kenmerken van iemand met het A-typisch Rett Syndroom (een aangeboren ontwikkelingsstoornis, die vrijwel alleen bij meisjes voorkomt).
Pien groeit gewoon binnen het gezin op en gaat al een aantal jaar naar het antroposofisch Medisch KDC (Kinderdagcentrum) Rozemarijn in Haarlem.
Tegenspoed
In 2009 vragen ze via de gemeente een aanpassing voor in de woning aan. Dat werd afgewezen. Ze konden de garage (hobbyruimte en opslag) wel ombouwen tot een kamer voor Pien. “Geen haar op ons hoofd die daaraan dacht”, zegt Marieke. “Een kind hoort gewoon, net als haar broer, bij ons op de slaapverdieping. En je moet er toch ook niet aan denken dat als er wat is je slaapdronken door je huis van de trap af moet snellen.”
Een aanvraag voor een traplift in 2012 wordt wel gehonoreerd. “Maar niet op naam van Pien. Koen bleek namelijk botkanker te hebben en zijn rechteronderbeen is geamputeerd. Daarom konden we de traplift, die gelukkig ook voor Pien een uitkomst is, aanvragen”, wordt met een diepe zucht verteld.
Fysieke belasting
Pien is ondertussen 12 jaar en uitgegroeid tot een stevige grote meid. De verzorging van haar vraagt om een behoorlijke fysieke inspanning. Marieke en Koen redden zich vooralsnog met het tillen uit een hoog-laagbed en verplaatsen in een douchestoel. “Het tillen, douchen, afdrogen, aankleden en overplaatsen naar een rolstoel is best een zware tilklus geworden. Daar hadden we het onlangs nog met een voormalig achterbuurman over.” Laat dat nou net Michiel van Ravenstein zijn, broer van Pieter, beide eigenaar van Raca Batteries Nederland B.V. uit Hillegom.
Vereende krachten
“Michiel attendeerde mij op de situatie en ook ik kende de familie Scheefhals en wist van hun tegenslagen en dichte deuren bij de gemeente”, legt Pieter uit. “Daarop heb ik contact met United Care gezocht om te vragen of zij eventueel nog een tillift, bijvoorbeeld tweedehands, over zouden hebben.” En toen ging het allemaal in een sneltreinvaart.
“Ze kwamen van United Care langs, gingen direct van alles opmeten en wilden zelfs wel adviseren richting de gemeente. Dat was al een hele hulp op zich. Een week later kregen we echter bericht dat ze het heel anders gingen doen. Wij kregen de plafondtillift aangeboden namens Raca en United Care. Nou, daar waren we wel even stil van. Ik krijg nog kippenvel als ik het vertel.” Er is een plafondtillift geplaatst waardoor er een transfer mogelijk is van bed naar badruimte en vice versa.
Steuntje in de rug
“Het belangrijkste is dat Pien zich er prettig bij voelt. Dat is te horen aan de tevreden geluidjes die ze maakt als ze in de tilband zit.” Door de plafondtillift zijn hun fysieke tilmomenten naar nul gereduceerd. “We hoeven haar nu niet meer te tillen. Zonder schoenen kan Pien niet lopen. Nu gebruiken we de tillift voor haar transfers. Het feit dat Pien nu heel gemakkelijk van de tillift naar de traplift kan, maakt dat ook zij met ons op een zondag in pyjama kan bankhangen en lekker luieren.”
Er zijn nog meer voordelen te noemen door die ene plafondtillift. De vaste oppas van de familie is een kleine vrouw en door het groeien en zwaarder worden van Pien werd de zorg een (te) grote belasting. Nu kan de hulp ook langer aanblijven en Pien continuïteit van de vertrouwde zorg bieden.
“Die lift is voor iedereen een zegen.” United Care en Raca hebben daadwerkelijk de handen ineen geslagen en menslievend een steun in de rug gegeven.
United Care
United Care richt zich op het innovatief ontwikkelen van transferhulpmiddelen voor zorg- en welzijnsorganisaties. Tevens zoeken wij naar passende oplossingen die gericht zijn op het behoud van zelfstandig leven, wonen en werken voor mensen met verminderde mobiliteit. Hierbij gaan wij uit van de mogelijkheden van onze klanten en niet hun beperkingen.
Bron: United Care