De overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23%
In Nederland zijn er 7.000 - 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis. In ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren. Dit gebeurt dan al voor de komst van de ambulance. De overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23%, aldus de Hartstichting.
Eind april hebben alle medewerkers van Raca een AED / BLS cursus gevolgd. De cursus werd gegeven door Bartho, AED Nederland. Iedereen weet nu o.a. hoe je een slachtoffer aan moet spreken, hoe er gereanimeerd moet worden en hoe men omgaat met een AED.
Veiligheid voorop, controleer uw AED preventief
Raca vindt het belangrijk dat de veiligheid van haar werknemers is gewaarborgd. In ons pand bevindt zich ook een AED, die hangt er al een lange tijd. Bij velen is dit het geval. De AED's zijn vaak al lange tijd aanwezig en worden zelden tot nooit gebruikt. Hierdoor is er amper slijtage. Toch neemt de betrouwbaarheid van uw AED met de jaren terug. Een AED bestaat uit allerlei gevoelige elektronica en een batterij. Vaak geeft de AED zelf aan (zelftest of onderhoud) dat er issues zijn, maar het is van belang om de AED preventief te controleren, zoals het vervangen van de batterij. Dat zorgt er voor dat uw AED op het moment dat iemand acute hulp nodig heeft, kan doen wat hij moet doen, namelijk een leven redden.
De levensduur van een AED batterij
Een AED batterij levert de energie die nodig is om een stroomschok af te geven. Wanneer de levensduur verlopen is of de AED is ingezet bij een reanimatie, moeten de batterijen vervangen worden. Maar ook wanneer de AED niet gebruikt wordt, lopen de batterijen langzaam leeg. Er zijn meerdere factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden, zoals de omgevingstemperatuur. Hoe constanter de omgevingstemperatuur, hoe langer de levensduur van de accu. De AED geeft zelf een signaal af wanneer de accuspanning te laag wordt. Op dat moment dient u in elk geval de batterijen te vervangen.
Waar u op moet letten bij het vervangen van de AED batterij
De levensduur van een AED batterij varieert van 2 tot 7 jaar, afhankelijk van de batterij. Vanaf het moment dat de batterij in de AED wordt geplaatst, start de levensduur van de AED batterij. Waarbij u goed moet letten op de ‘instal before datum’. De meeste fabrikanten zetten een ‘instal before datum’ op de batterij die aangeeft vóór wanneer de batterij in gebruik moet zijn. Het is handig om deze datum te noteren of noteer de datum waarop u de batterij plaatst. Is de datum verstreken? Het plaatsen van een oude batterij kan (onherstelbare) schade toebrengen aan uw AED, dus plaats de batterij niet en vervang de batterij.
Waarom u AED batterij preventief moet vervangen
Wat biedt de meeste zekerheid? Het periodiek vervangen van AED batterijen met het aantal jaar dat de fabrikant heeft aangegeven op de batterij. Fabrikanten hebben zelf een maximale levensduur opgesteld op basis van diverse tests. Na deze periode zal de AED batterij nog wel functioneren, maar niet met de gevraagde energieopbrengst. De batterijen verliezen na verloop van tijd hun capaciteit, zoals eerder is aangegeven. De accucapaciteit neemt ook niet lineair af. In een korte periode kan de accucapaciteit indalen. Wanneer dat is, is niet in te schatten omdat het afhangt van omgevingsfactoren, zoals temperatuur.
De meeste AED batterijen kunt u eenvoudig zelf verwisselen. Na het plaatsen van de nieuwe batterij zal de AED een zelftest starten. Als het apparaat klaar is voor gebruik zal de indicator dit ook aangeven.