10 praktische tips voor het verlichten van uw kantoorruimte.
U staat op het punt om uw kantoorverlichting te vervangen. Waar moet u aan denken bij het vervangen van de verlichting. Kunt u de huidige verlichting nog gebruiken? Welke sterkte moet de verlichting hebben? Zijn er wettelijke regels voor? En hoe kunt u dat financieren?
Tip 1: De drie basis behoeften voor kantoorverlichting
- Visueel comfort: een medewerker of klant moet zich op zijn of haar gemak voelen in kantoorruimte. Als medewerkers zich comfortabel voelen zal dit indirect zorgen voor hogere productiviteit en in bepaalde omstandigheden voor een betere kwaliteit van werk.
- Visuele prestatie: met duidelijk zicht kan een medewerker ook in moeilijke omstandigheden het werk uitvoeren. Als een medewerker langere tijd geconcentreerd moet werken, is goede verlichting essentieel voor een continue prestatie.
- Veiligheid: verlichting met voldoende lichtsterkte zorgt voor een veilige werkomgeving waarin ongevallen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.
Tip 2: Goede verlichting houdt medewerkers gezond
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in kleurloze of grijze kantoren werken, gemiddeld vaker ziek zijn dan mensen die buiten werken of in kantoren met de juiste kleurinstelling. 1,2 tot 1,5% van het ziekteverzuim is te wijten aan een slecht verlichte werkplek. Voldoende (dag)licht is dus essentieel, aangezien we in Nederland zo’n 90 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Te weinig licht kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratiestoornissen en vormen van onbehagen of zelfs depressie.
Tip 3: Zorg dat de werkplek voldoet aan de NEN normen
In de NEN-EN 12464-1 normering wordt rekening gehouden met de verlichtingssterkte, de mate van verblinding en de kleurweergave. Elke kantoorruimte zal aan deze wettelijke norm moeten voldoen.
Tip 4: Denk aan voldoende verlichtingssterkte (lux) in uw kantoor
Een werkplek moet een verlichtingsniveau van 500 lux hebben (op een werkvlak hoogte van circa 80 cm). In de overige delen van het kantoor is 300 lux voldoende. Wil je een brainstormsessie houden? Dim dan het licht. Zacht licht bevordert de creativiteit. Wil je dat rapport gaan typen of die cijfers analyseren? Doe dan alle licht aan.
Tip 5: Bereken de verlichtingssterkte met licht berekeningssoftware.
Het berekenen van de hoeveelheid verlichtingsniveau's wordt gedaan met specifieke lichtsoftware en de technische specificaties van armaturen. Raca heeft lichtadviseurs die u hierbij van dienst kunnen zijn om dit voor uw situatie te berekenen.
Tip 6: Voorkom verblinding door de verlichting.
Er zal geen verblinding optreden bij een UGR waarde lager dan 19 (<19). UGR staat voor Unified Glare Rating en is een waarde die de mate van storende verblinding aangeeft. Hoe hoger de waarde, hoe meer hinder de gebruikers van een ruimte (vermoedelijk) zullen ervaren van de verlichting.
Tip 7: Zorg voor een juiste kleurstelling voor goede werkprestaties.
De meeste toegepaste lichtkleur in kantoorruimtes is tussen de 3000 – 4000 Kelvin met een kleurechtheid 80 (CRI / Ra waarde). Deze kleurtemperatuur zal voor visueel comfort zorgen en een verhoging van de prestaties. CRI / Ra (Coloring Rendering Index / Rationale) is een index die weergeeft hoe goed een lichtbron in staat is natuurgetrouw de kleuren van verlichte objecten weer te geven.
Tip 8: Denk aan fiscale voordelen voor LED kantoorverlichting.
Houd voor de Energie Investeringsaftrek rekening met een minimale investering van 2.500 EURO, Daarnaast is de Lumen/Watt verhouding van het armatuur belangrijk. Deze dient minimaal 120 lm/watt te zijn.
Tip 9: Lichtkleur verkoopt!
Isaac Newton bewees al in 1665 dat licht kan worden verdeeld in 6 basiskleuren. Elke kleur heeft zijn specifieke werking. Kleur kan een lichamelijke en psychische reactie bewerkstelligen. De marketing- en reclame-industrie erkennen dit al geruime tijd en gebruiken kleur om het koop- en bestedingsgedrag te beïnvloeden. Coca-Cola, Virgin en veel fast-food restaurants gebruiken de kleur rood in hun logo, omdat rood onze zintuigen stimuleert en aanspoort om meer te eten en meer geld uit te geven.
Tip 10: Gebruik natuurlijk licht voor uw kantoorruimte.
Tijdens kantooruren schijnt de zon gemiddeld 900 uren per jaar. Zonlicht op een onbewolkte dag bedraagt 100.000 lux, en bij bewolking 1.000 lux. Voor een kantoorruimte is 500 lux noodzakelijk. Zonlicht stimuleert onder meer de aanmaak van serotonine: een chemische boodschapper in onze zenuwen die ons vrolijk maakt.
Advies van onze lichtadviseur?
De bovenstaande tips vormen slechts een selectie waar u rekening mee kunt houden bij het plaatsen van verlichting. Wij hebben licht adviseurs in dienst die u graag vrijblijvend adviseren bij het kiezen van de correcte verlichting door middel van bijvoorbeeld een lichtplan. Van LED panelen tot downlights, bij RACA hebben wij verlichting in huis dat voldoet aan hoogste kwaliteit en duurzaamheidseisen voor uw kantoorruimte.
Neem contact op met onze lichtadviseur Gert Molenaar voor meer informatie voor het LED systeem in uw bedrijfspand of kantoorpand 0252-22 70 70 of gert.molenaar@raca.nl